top of page

MUZIEK

Animalia Paradoxa

NIEUW PROGRAMMA
PERIODE: NAJAAR 2024
ZAAL: MIDDEN/GROOT

DUDA PAIVA X LAVINIA MEIJER

In Animalia Paradoxa kruipen Duda Paiva en Lavinia Meijer in de huid van de Zweedse wetenschapper Carl Linnaeus (1707-1778). Linnaeus (ook wel ‘vader van de taxonomie’) is de grondlegger van de methoden waarop we vandaag de dag mineralen, planten en dieren classificeren. Alles precies passend in een eigen vakje. Behalve dan de ‘Animalia Paradoxa': mythische, magische of fabelachtige wezens die zich niet lieten indelen.


Zowel Meijer als Paiva zijn een voorbeeld van uniciteit en singulariteit. Zelf niet passend in een hokje, bundelen zij hun eigenheid en gebruiken juist het verschil voor hun gezamenlijke zoektocht naar het hedendaagse niet-classificeerbare. Naar hen die zich niet thuis voelen in de hokjes van nu. Naar de moderne Animalia Paradoxa.


Laverend tussen kunst en wetenschap creëren Paiva en Meijer een rariteitenkabinet, waaruit de ‘paradoxa’ van onze tijd tot bloei komen en los van ras, geslacht of sociale status kunnen opbloeien in de kracht van hun uniciteit.


In Animalia Paradoxa laat Paiva bloed stromen door de wonderlijke wezens die we van hem gewend zijn en zijn we getuige van Meijers betoverende klanken van componisten als Philip Glass en haarzelf.

EEN FLIRT OP DE VLEUGELS VAN SCHUIMRUBBER MET KUNST EN WETENSCHAP

CONCEPT EN SPEL: DUDA PAIVA EN LAVINIA MEIJER
DRAMATURGIE: KIM KOOIMAN
MUZIEK: PHILIP GLASS, LAVINIA MEIJER E.A.

> Inleiding van Bert van Roemer (professor cultural studies) over Linnaeus’ Animalia Paradoxa op aanvraag.


> Deze voorstelling valt in de meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten en van de Gemeente Amersfoort.


> Lavinia Meijer werkte samen met bekende componisten als Philip Glass en Ludovico Einaudi en deelde met hen het podium, alsook met de legendarische Iggy Pop, Patti Smith, Laurie Anderson en Sufjan Stevens. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht en zijn bekroond met twee Edison Awards en tweemaal platina-status.


> Duda Paiva is artistiek leider van Duda Paiva Company. Hij is opgeleid als acteur en danser in Brazilië, India en Japan. Hij werkte o.a. met het Nederlandse Blazers Ensemble, Het Concertgebouworkest, Holland Opera en Illusionary Rockaz Company. De coproductie Avatāra is genomineerd voor de Zwaan voor indrukwekkendste dansproductie 2023.

bottom of page