top of page

MUZIEK/FAMILIEFILM 8+

Behind the telescopes

HERNEMING
PERIODE: APR T/M MEI 2025
ZAAL: KLEIN/MIDDEN

LAVINIA MEIJER

Behind the telescopes is een avontuurlijke familiefilm met livemuziek, bedacht en gemaakt door Lavinia Meijer, samen met animator Aimée de Jongh en sound designer Arthur Antoine.


Behind the telescopes is een muzikale ontdekkingsreis naar een beter leven. Berichten in het nieuws over vluchtelingen brachten haar op het idee. Meijer: “Tegelijkertijd was er nieuws over de ontdekking van leven op de planeet Mars. Die twee onderwerpen heb ik samengebracht in mijn verhaal. De hoofdpersoon is een jong meisje dat opgroeit in een wereld vol negativiteit, waarin vluchtelingen als indringers worden gezien. Ze kijkt door een telescoop naar de ruimte en wil naar Mars om daar een beter leven te vinden. Maar tijdens die zoektocht wordt zij zelf ook eigenlijk een vluchteling”.


“De film is zeker geschikt voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar. Het is mooi om te zien hoe kinderen reageren. Arthur en ik zitten voor het grote scherm en maken live de muziek. Naast de gecomponeerde stukken werken we met samples, geluidseffecten en improvisaties, geleid door het beeld. Ook het publiek wordt onderdeel van de voorstelling”.

EEN MUZIKALE ONTDEKKINGSREIS NAAR EEN BETER LEVEN

VERHAAL: LAVINIA MEIJER
ANIMATIES: AIMÉE DE JONGH
SOUND DESIGN: ARTHUR ANTOINE
MUZIEK VAN O.A.: LAVINIA MEIJER
PHILIP GLASS, ÓLAFUR ARNALDS, NILS FRAHM EN JOHN MAYER

> Lavinia Meijer en Aimée de Jongh ontmoetten elkaar bij DWDD, vertelt Meijer: “Ik zag Aimées werk en was meteen weg van haar stijl. Zij vertelde me dat zij bij het maken van haar animaties vaak naar muziek van mij luisterde. Ik heb haar meteen gevraagd om deze voorstelling met mij te maken. We hebben er een jaar aan gewerkt, scènes bedacht, muziek erbij, precieze timings gemaakt. Het resultaat is een film van zeventig minuten. Het was een heel creatief proces. Vervolgens heb ik samen met Arthur Antoine de muziek erbij gezocht: van Philip Glass en Ólafur Arnalds, maar ook eigen stukken.”


> In 2021 verscheen het graphic novel Dagen van Zand van Aimée de Jongh bij Scratch Books. Dit boek is inmiddels ook vertaald en uitgegeven op de Franse, Amerikaanse, Britse en Canadese markt.


> Tot en met 29 oktober 2023 is er een expositie van Aimées werk te zien in Museum Storyworld in Forum Groningen.

TRAILER BEHIND THE TELESCOPES

bottom of page