top of page

TONEEL

De mannen van Maria

NIEUW PROGRAMMA
PERIODE: NOV 2024 T/M MRT 2025
ZAAL: MIDDEN

ANNA DRIJVER

“We gingen om te baren naar de Oost, verscheept op bestelling van de heren ginds, zeven meisjes die vaak nog niet eens waren gekust.”


Anna Drijver was zeer onder de indruk van het boek De mannen van Maria. Ze zocht zelf contact met schrijver Anneloes Timmerije. Er ontstond een plan voor een toneelbewerking. Maxine Palit de Jongh (maker bij o.a. Likeminds) zal de roman, in nauwe samenwerking met Anna, bewerken tot een indringende monoloog. Een historisch verhaal doorspekt met thema’s die ook in deze tijd zeer relevant zijn.


Maria van Aelst wordt als jong meisje door haar ouders naar de Oost gestuurd. Batavia, in 1625 een hete, stinkende puinhoop, heeft meisjes nodig. Nette Hollandse meisjes om Hollandse kinderen te baren. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar anderhalf jaar later is ze al weduwe. In Batavia valt ze op door wie ze is en door wat ze doet. Ook bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië. Maria, pas tweeëntwintig jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, gaat ze handelen. Ze doet het, dwars tegen alle verboden in, om het wachten op een kind te verzachten. En omdat ze het wil.

In De mannen van Maria vertelt Anneloes Timmerije het verhaal van een vrouw die in een bikkelhard tijdperk zag wat haar mogelijkheden waren, haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw voor haar had gedaan.

"IEDEREEN KENT MICHIEL DE RUYTER EN JAN PIETERSZOON COEN, MAAR VAN DE VROUWEN UIT DIE TIJD HEBBEN WE GEEN IDEE. DE MANNEN VAN MARIA VERTELT HET WAANZINNIGE VERHAAL VAN EEN ZELFSTANDIGE VROUW IN DE OOST IN 1625."

Anna Drijver

REGIE: OLIVIER DIEPENHORST
TEKST: MAXINE PALIT DE JONGH
GEBASEERD OP HET GELIJKNAMIGE BOEK VAN ANNELOES TIMMERIJE

> De mannen van Mariagaat op donderdag 16 november 2024 in première in Theater Bellevue.


> Anna speelde een hoofdrol in de twee seizoenen van dramaserie Zwarte Tulp, exclusief geproduceerd voor Videoland. Hier volgde een tweede seizoen van. Ook speelde ze de hoofdrol in Nieuwe Buren seizoen 4 en in de Vlaamse hitserie op Netflix: Undercover.


> In het theater was Anna in diverse producties te zien zoals Gejaagd door de wind en in het tien uur durende theaterspektakel Borgen. Borgen werd geselecteerd voor het Theater Festival in Antwerpen en Amsterdam.


> Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, dichter en theatermaker. Voor haar eerste toneelstuk VECHT, een monoloog over het toeslagenschandaal, werden zij en medemakers Zephyr Brüggen en Nadia Amin (ook genomineerd voor de Theo d'Or) genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023.

bottom of page