top of page

TONEEL

De zaak Shell

HERNEMING
PERIODE: SEP T/M OKT 2024
ZAAL: GROOT

ANOEK NUYENS & REBEKKA DE WIT

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen ervoor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?


Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over de klimaatcrisis gesproken werd. Voor elke stem in het klimaatdebat schreven zij een pleidooi. In De zaak Shell komen al die stemmen samen.


Aanleiding voor de voorstelling is een echte rechtszaak die nu loopt en aangespannen is door een groep ngo’s tegen de oliegigant. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. In de voorstelling zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijkheid doorschuift naar een andere partij.


Voorjaar 2021 werden de ngo’s in het gelijk gesteld door de rechter. Shell moet de uitstoot van al zijn broeikasgassen in lijn brengen met de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Shell ging in hoger beroep. Najaar 2024 zal tijdens de uitslag in het hoger beroep van Shell versus de ngo’s de voorstelling hernomen worden.


“Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is.” ★★★★★ NRC


“De zaak Shell is documentair theater van het allerhoogste niveau.” Scènes


De zaak Shell is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen.” Theaterkrant


De zaak Shell is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform aan uiteenlopende perspectieven. Met verve creëren de spelers hun personage via toewijding, concentratie en trefzeker acteren. Met hun inzet én de consequente uitwerking van het concept verleidt de voorstelling de toeschouwer tot een stellingname die varieert van empathie tot afkeer. Vakkundig blijft de regie weg bij het oordeel over afzonderlijke personages. De toeschouwer kan hierbij innerlijk verstrikt raken in de fluïde rol als toehoorder, scheidsrechter en medestander.” Jury Nederlands Theater Festival


Meer info, nieuwsupdates over voorstelling, opera & rechtszaak: https://dezaakshell.nl/

“EEN GROOT, BELADEN ONDERWERP TOEGANKELIJK GEMAAKT: DE ZAAK SHELL DOET HET.”

★★★★★ De Volkskrant

CONCEPT, TEKST EN SPEL: ANOEK NUYENS EN REBEKKA DE WIT
SPEL: MUSIA MWANKUMI, JANNEKE REMMERS EN JAAP SPIJKERS
REGIE: ERIK WHIEN
DRAMATURGIE: FREEK VIELEN
VORMGEVING: MARLOES EN WIKKE
PRODUCTIE: FRASCATI PRODUCTIES EN DE NWE TIJD
MET STEUN VAN: FONDS 21, PRINS BERNHARD CULTUURFONDS EN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

> In 2017 maakten Anoek en Rebekka hun eerste gezamenlijke productie Tenzij je een beter plan hebt over de toenemende roep om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding te hervormen. Nadien startten ze enkele pre-enactments voor De zaak Shell. De uiteindelijke voorstelling ging in oktober 2020 in première en vervolgens op tournee door Nederland en België. 


> Tijdens het Nederlands Theater Festival won De zaak Shell de Regieprijs 2021 en de Arlecchino 2021. 


> In datzelfde jaar werd De zaak Shell verfilmd door Dana Nechustan en Norbert ter Hall. 


> In maart 2024 zal The Shell Trial van De Nationale Opera in Amsterdam zijn première beleven tijdens het Opera Forward Festival.

TRAILER DE ZAAK SHELL - ANOEK NUYENS & REBEKKA DE WIT

bottom of page