top of page

MUZIEKTHEATER

Gabbers waren we

NIEUW PROGRAMMA
PERIODE: OKT 2024 T/M JAN 2025
ZAAL: GROOT

OLIVIER DIEPENHORST

Een losgeslagen muzikale theatertrip van Olivier Diepenhorst over vriendschap en volwassen worden. Op een live-spelende soundtrack smelten dans, toneel, licht en geluid samen tot spectaculair muziektheater tegen de achtergrond van de meest iconische Nederlandse jeugdcultuur van de afgelopen vijftig jaar.


De Rotterdamse Energiehal, ergens halverwege de jaren negentig: duizenden gabbers komen bij elkaar om nachtenlang te hakken op gabberhouse. Daar worden pubers Alex, Ben en Moon beste vrienden. Ze ontdekken wie ze zijn, op 160 beats per minuut in een roes van XTC, zweet en hartkloppingen. Onoverwinnelijk lijken ze, al jagend op de euforie. Ze reiken naar het ultieme geluksgevoel tot ze dat nergens meer kunnen vinden. Ze raken zichzelf én elkaar kwijt.


Vijfentwintig jaar later en een leven verder, treffen Alex en Moon elkaar weer. Ben blijkt dood en ze worden keihard geconfronteerd met hun verleden. En met wie ze zijn geworden. Een nacht lang herbeleven Alex en Moon hun jeugd en proberen ze te hervinden wat ze verloren zijn.

ANARCHISTISCH TOTAALTHEATER

PRODUCENT: THOMAS BRUINING
SPEL: HANNE ARENDZEN, LINDA ZIJL, KOEN VAN DE WARDT (KLANGSTOF), E.A. ONDER VOORBEHOUD
REGIE: OLIVIER DIEPENHORST
TEKST: VERA MORINA EN EMMIE KOLLAU
DUUR: CIRCA 90 MINUTEN

> Op het hoogtepunt waren er 200.000 gabbers in Nederland, begin jaren negentig. Nog steeds komen er wekelijks duizenden gabbers bij elkaar op feesten als Thunderdome en Multigroove.


> Komend voorjaar verschijnt er een film over de gabbercultuur, Hardcore Never Dies van Jim Taihuttu. Hij maakte eerder de films Rabat, De Oost en Wolf.

> URLAND speelde vorig seizoen een zeer succesvolle herneming van hun voorstelling De Gabber Opera.


> Gabbers waren we wordt geproduceerd door Thomas Bruining/Miscellaneous Experts. De producent van o.a. De Pannekoekencaravan, AABZ '22 Tour: Rebranding Anarchisme en De Proefkeuken.

TEASER - GABBERS WAREN WE

bottom of page