top of page

DANS

JAH!

NIEUW PROGRAMMA
PERIODE: NAJAAR 2024
ZAAL: KLEIN/VLAKKEVLOER

THEATER ROTTERDAM: BLACKBIRDS

Met zijn nieuwe voorstelling JAH! vertelt Dalton het verhaal van zijn twee vaders, die beide de Rastafari beweging volgen. Door middel van de kracht en positiviteit in de beweging vonden zij een manier om te kunnen reflecteren op hun koloniale familiegeschiedenis, persoonlijke identiteit en positie in de maatschappij. In JAH! onderzoekt Dalton de schoonheid van de Rastafari om zichzelf te bevrijden van de schaamte hiervoor en zo zijn roots te omarmen.


Dalton: “Ook al was mijn biologische vader veel afwezig in mijn leven, zijn eigenheid en het idee dat hij zich vereenzelvigt met het goede, heeft voor mij als connectie altijd gewerkt. Ik zou graag, met hem, zijn vaderschap willen doorgronden op basis van de research naar deze cultuur. De vaak negatieve stereotypering uit zich, voor mijn gevoel, het sterkst richting de mannen en het meest naar de Rasta’s of de mannen met dreadlocks. Door de essentie van deze beweging te onderzoeken en te delen met het publiek bied ik hun een nieuw kijkkader aan, of beter gezegd een emotioneel kader. Rasta zijn bestaat namelijk meer dan alleen uit de bekende elementen dreadlocks, cannabis en reggae muziek. Daarmee doen we de beweging en de legacy uit het verleden te kort, het is namelijk een levensstijl van vrede. Met deze voorstelling wil ik mijn publiek meegeven: Sta open voor een ander en luister. Dit is de enige manier om je te bevrijden van negatieve stereotypes.”

"STA OPEN VOOR EEN ANDER EN LUISTER. DIT IS DE ENIGE MANIER OM JE TE BEVRIJDEN VAN NEGATIEVE STEREOTYPES."

Dalton Jansen

CONCEPT EN CHOREOGRAFIE: DALTON JANSEN
COPRODUCTIE: BLACKBIRDS, DE COPRODUCERS

> Rasta, ras·ta·fa·ri (de; m/v/x). Lid van een beweging die in Jamaica is ontstaan en die Haile Selassie, de vroegere keizer van Ethiopië (1892-1975), ook Ras Tafari Makonnen genoemd, als goddelijk beschouwt en die vindt dat zwarte mensen zouden moeten terugkeren naar Afrika.


> Danser en choreograaf Dalton Jansen studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hiphop en contemporary dance.


> Dalton sleepte de afgelopen jaren verschillende prijzen in de wacht, zo won hij in 2021 de BNG Bank Dansprijs. Ook richtte hij in dat jaar zijn eigen dansgezelschap BlackBirds op.


> Momenteel doet hij, in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten, onderzoek naar zijn eigen dansvocabulaire onder de vleugels van Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis Theater Rotterdam.

bottom of page