top of page

MUZIEK

Roxane van Iperen in Calefax-land

NIEUW PROGRAMMA
PERIODE: APR T/M MEI 2025
ZAAL: MIDDEN/GROOT

ROXANE VAN IPEREN EN CALEFAX

Roxane van Iperen, onder meer bekend van de bestseller ’t Hooge Nest, Eigen welzijn eerst en haar kersverse roman Dat beloof ik (2023), luistert tijdens het schrijven van haar boeken heel specifiek naar muziek, van klassiek tot hiphop, omdat muziek haar in een bepaalde gemoedstoestand brengt. Reden genoeg om haar uit te nodigen als gast én medeprogrammeur in een nieuwe editie van de jaarlijkse concertserie Welkom in Calefax-land.


Van Iperen en Calefax verdiepen zich in de rol van muziek in tijden van conflict, tegenslag en trauma. Voor Van Iperen is de dubbele functie van muziek belangrijk: ze kan mensen optillen naar een andere staat van zijn, maar ook ondermijnen. Calefax speelt door Van Iperen geselecteerde muziek met een groter verhaal, van Dimitri Sjostakowitsj, Henriëtte Bosmans, Olivier Messiaen en Billie Holiday.


In de serie Welkom in Calefax-land nodigt rietkwintet Calefax jaarlijks een bekende Nederlander uit. Geen musicus, maar wel iemand met een passie voor muziek. Deze persoon is niet zomaar te gast, maar ontwikkelt samen met Calefax het programma én is tijdens het concert aanwezig voor de presentatie.

“DAT WAT MENSEN NIET KUNNEN, MOGEN OF DURVEN UITSPREKEN, VINDT ALS WOORDELOZE ADEM IN HET INSTRUMENT ALSNOG ZIJN WEG NAAR BUITEN.”

Vrij Nederland, Roxane van Iperen

UITVOERENDEN: OLIVER BOEKHOORN, BART DE KATER, RAAF HEKKEMA, JELTE ALTHUIS, ALBAN WESLY EN ROXANE VAN IPEREN

> Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan vijfendertig jaar houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden.


> Schrijver en jurist Roxane van Iperen debuteerde in 2016 als schrijver. Haar tweede boek ’t Hooge Nestbetekende haar doorbraak bij het grote publiek. Het werd ruim 250.000 keer verkocht en bezorgde haar de Opzij Literatuurprijs. Naast boeken schrijft Van Iperen o.a. voor Het Financieele Dagblad, Het Parool, Vrij Nederland en Follow the Money. Ze won de VOJN Award voor Beste Journalistieke Opinie, de Mercur Reportage van het jaar 2020 en werd verkozen tot taalstaatmeester 2021 in Radio 1-programma De Taalstaat.


> Calefax speelt in dit programma God Bless the Child van Billie Holiday, één van de tracks van het nieuwe album An American Rhapsody (2023). Het NRC gaf dit album vijf sterren en schreef: “De schoonheid en fascinatie van de Calefax-bewerkingen zit hem erin dat ze zo eigen zijn, […]. Niet het getrouw vertalen en navolgen van het origineel, maar iets toevoegen, en je in bekende muziek nieuwe smaken laten proeven en ontdekken. En dat kan dit vijftal.” – NRC, Joost Galema

GOD BLESS THE CHILD – BILLIE HOLIDAY

bottom of page