top of page

THEATER

Verdriet is het ding met veren

HERNEMING
PERIODE: MEI T/M JUN 2025
ZAAL: GROOT

THEATER ROTTERDAM: ERIK WHIEN

Jacob Derwig en Erik Whien brengen de internationaal succesvolle debuutroman van Londenaar Max Porter naar het toneel. Een hartverscheurend, ontroerend en poëtisch verhaal over een vader en zijn twee zoons, die achterblijven na de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder. Kort na het verlies worden de drie bezocht door een wrede, onvoorspelbare en zorgende kraai. Hij pakt de vader, tilt hem op en zegt: ‘Ik ga pas weg als je me niet meer nodig hebt’.


Jacob Derwig bewerkte het rauwe maar liefdevolle verhaal tot een indringende voorstelling, waarbij het helingsproces en de overgang naar een nieuwe realiteit centraal staan. Hoe ga je om met allesoverheersend verdriet? Hoe accepteer je dat niets meer vanzelfsprekend is?


Verdriet is het ding met veren is een muzikale theatervoorstelling waarin de fijnzinnige, minimalistische stijl van Erik Whien samenkomt met de gloedvolle en aangrijpende tekst uit het boek. Een groots verhaal over ouders en kinderen, onvoorwaardelijke liefde, rouw en een kraai.


“Verdriet is poëtische denkoefening over chaotische rouw” ★★★★ NRC Handelsblad


“Onweerstaanbare schwung in beeldend rouwproces” ★★★★★ Trouw


“Het stuk toon de rouw in ontroerende momenten, maar ook met humor en speelse lichtvoetigheid.” ★★★★ De Telegraaf


“Jacob Derwig indrukwekkend” ★★★★ Nederlands Dagblad

“AANGRIJPENDE, GELAAGDE EN ENERGIEKE VOORSTELLING”

★★★★★ De Volkskrant

REGIE: ERIK WHIEN
TEKST: MAX PORTER
BEWERKING: JACOB DERWIG
SPEL: JACOB DERWIG (JESSE MENSAH EN ROMIJN SCHOLTEN ONDER VOORBEHOUD)
KOSTUUMS: REBEKKA WÖRMANN
MUZIEK: THIJS VAN VUURE
DECOR/LICHT: JULIAN MAIWALD
DUUR: 90 MINUTEN
TAAL: NEDERLANDS

> De bejubelde voorstelling Verdriet is het ding met veren komt opnieuw naar de Nederlandse theaters. De pers was unaniem lovend en Jacob Derwig werd genomineerd voor de Louis d’Or.


> Eerder maakte Erik Whien bij Theater Rotterdam de lovend ontvangen theaterbewerkingen van Revolutionary Road, Slachthuis vijf en Beckett’s Eindspel.

bottom of page