Eindspel

Theater Rotterdam: Erik Whien

Niets is grappiger dan het ongeluk

 

Schrijven over de zinloosheid van het bestaan en ons daar toch om laten lachen. Dat kon Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw, als geen ander. Na het bejubelde Revolutionary Road brengt regisseur Erik Whien nu Becketts Eindspel op het toneel. Daarmee keert hij terug naar de grote zaal, met een geweldige cast van oudere toneelspelers: Hans Croiset (winnaar Louis d’Or), René van ‘t Hof (winnaar VSCD Mimeprijs), Cas Enklaar en Elsje de Wijn.

 

Eindspel speelt zich af in een verlaten wereld. Vier personages weigeren op te geven, zelfs wanneer alles om hen heen al bijna is vergaan. Ze zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov. De bejaarde ouders van Hamm, Nagg en Nell, leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel.

 

En dat is geestiger dan het lijkt. ‘Niets is grappiger dan het ongeluk’, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit. Met droge terzijdes en snelle taalspelletjes maakt hij van Eindspel een lichtvoetige tragedie. 

 

Het werk van Samuel Beckett is een grote inspiratie voor regisseur Erik Whien. Met zijn heldere taalgebruik en minimale setting creëert hij een wereld waarin grote levensvragen aan het licht komen. Hoe ga je om met eindigheid? Het is deze vraag die Beckett met zoveel absurditeit en spelplezier te lijf gaat, dat daarin een ontroerend antwoord schuilt.

 

Tekst: Samuel Beckett

Vertaling: Jacoba van Velde

Regie: Erik Whien

Dramaturgie: Rob Klinkenberg

Spel: Hans Croiset, René van het Hof, Cas Enklaar en Elsje de Wijn

Decor: Marc Warning

Licht: Casper Leemhuis

Kostuums: Bernadette Corstens

Geluid: Wessel Schrik

Regieassistentie: Gilles Groot

Fotograaf: Annaleen Louwes i.s.m. Vruchtvlees

AGENDA

©2020 door Theaterbureau de Mannen

wijzigingen voorbehouden

Volg ons:

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon